صفحه اصلی -- End of the comment -->

پروتز متحرک چیست؟

زمانی که دندان ها آسیب می بینند و به دلایلی مانند شکستگی، افتادن یا کشیده شدن، دیگر شکل و عملکرد طبیعی خود را ندارند، پروتزهای دندان راهی برای جایگزین کردن و اصلاح آنها می باشند. پروتز دندان به دو دسته پروتز ثابت و پروتز متحرک تقسیم می شود؛ در شرایطی که استفاده از پروتز ثابت، امکان پذیر نباشد، استفاده از پروتز متحرک توصیه می شود. در ادامه به بررسی انواع پروتز متحرک، مزایا، عوارض آن می پردازیم.  

پروتز متحرک دندان، همان دندان مصنوعی می باشد که به راحتی در دهان قرار گرفته و قابلیت گذاشتن و برداشتن از دهان را دارد. این پروتز، زمانی استفاده می شود که فرد یا همه ی دندان ها یا چند تا از دندان های خود را از دست داده باشد.

انواع پروتز متحرک دندان

پروتزهای متحرک دندان از نظر نوع قالب انواع مختلفی دارند که هر کدام به منظور خاصی استفاده می شوند. با توجه به شرایط دهان و دندان، دندانپزشک متخصص تصمیم می گیرد کدام یک از پروتز های درمانی برای شما مناسب است.  به طور کلی پروتز متحرک به سه دسته فول دنچر، پارسیل و پروتز متکی بر ایمپلنت تقسیم می شود که در ادامه به بررسی هر یک از آنها می پردازیم:

پروتزهای متحرک دندان کامل (فول دنچر)

مجموعه کاملی از دندان‌ های مصنوعی است که روی لثه قرار می‌گیرد و می‌توان آن را در طول شب خارج کرد؛ نوع دندان مصنوعی که انتخاب می‌کنید به عوامل زیادی بستگی دارد، از جمله: تعداد دندان‌های از دست رفته، وضعیت لثه و استخوان فک و مهم‌ تر از همه، پیشنهاد متخصص پروتز دندانی شما. 

پروتز متحرک متکی بر ایمپلنت یا اوردنچر

دسته ای از پروتزهای متحرک، پروتز متحرک متکی بر ایمپلنت یا اوردنچر (Overdenture) است و از استحکام بسیار بالایی برخوردار هستند و عمل جویدن را برای فرد بسیار راحت می کنند

پروتزهای متحرک پارسیل

پروتز پارسیل متحرک (Removable Partial Denture) به پروتزی گفته می‌شود که برای جایگزینی بخشی از دندان‌ های از دست رفته استفاده می‌شود. پروتزهای متحرک پارسیل به دسته های زیر تقسیم می شوند:

پروتز پارسیل متحرک با گیره اکریلیک

این پروتزها از از جنس اکریلیک صورتی ساخته شده‌اند که روی بافت لثه در دهان قرار می‌گیرند. همچنین، قیمت نسبتاً ارزانی دارند و البته ارزان‌ تر بودن این پروتز نشان‌ دهنده این است که نقطه ضعف‌ هایی هم دارد، بدین معنی که این پروتز، نسبتاً ضعیف‌ بوده و ممکن است به راحتی شکسته شود؛ بنابراین، به طور کلی فقط به عنوان یک راه حل موقت توصیه می‌شود.

پارسیل با چارچوب فلزی


پارسیل با چارچوب فلزی، رایج‌ ترین نوع پروتزهای پارسیل است و از قلاب‌ های فلزی برای اتصال به دندان‌ های طبیعی شما استفاده می‌ کنند؛ چهارچوب فلزی آنها از آلیاژ کبالت-کروم ساخته شده است.

مزایای پروتز متحرک دندان

پروتزهای متحرک دندان مزایای مختلفی دارند، از جمله:
- پروتزهای پارسیل متحرک جای خالی ناشی از دندان‌ های از دست رفته را پر می‌کنند و در زمان صحبت کردن و لبخند زدن، اعتماد به نفس شما را افزایش می‌ دهند.
- این پروتزها به حفظ شکل صورت کمک می‌ کنند. پروتز متحرک پارسیل به دندان های مجاور آسیب نمی رساند.
- در مقایسه با سایر گزینه‌ های جایگزینی دندان (مانند پروتزهای ثابت و پروتزهای ایمپلنت)، پروتزهای پارسیل متحرک گزینه ارزان‌ تری هستند.

عوارض پروتز دندان چیست؟

عوارض پروتز دندان به عوامل مختلفی مانند نوع پروتز، مهارت دندانپزشک و مراقبت‌ های بیمار بستگی دارد. برخی از عوارض رایج پروتز دندان عبارتند از:
- شل شدن پروتز
- زخم شدن لثه
برای کاهش عوارض پروتز دندان، باید پروتز را به صورت روزانه تمیز کرده، هفته ای یکبار پروتز را در محلول ضد عفونی کننده قرار داده و به طور منظم به دندانپزشکی مراجعه کنید؛ اگر دچار عوارض پروتز دندان شدید، باید در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه نمایید. در ادامه روش های مراقبت از پروتز ها را به طور کامل بررسی می کنیم.

مراقبت از پروتز‌های متحرک

مراقبت از پروتزهای متحرک برای حفظ سلامت دهان و دندان و افزایش طول عمر پروتز ضروری است. در اینجا چند نکته برای مراقبت از پروتزهای متحرک آورده شده است:
- پروتز را روزانه دو بار با مسواک مخصوص پروتز و خمیردندان ملایم تمیز کنید، از مسواک زدن بیش از حد خودداری کنید، زیرا می تواند به پروتز آسیب برساند.
- از پاک کننده پروتز مخصوص برای تمیز کردن پروتز استفاده کنید، این پاک کننده ها می توانند به از بین بردن باکتری ها و پلاک های دندانی که می توانند باعث عفونت شوند، کمک کنند.
- همانگونه که اشاره کردیم، پروتز را هفته ای یک بار در محلول ضد عفونی کننده قرار دهید تا باکتری های پروتز از بین بروند.
- پروتز را قبل از خواب از دهان خارج کنید، این کار به استراحت لثه ها و جلوگیری از تحریک آنها کمک می کند.
- پروتز را در یک محفظه خنک و خشک نگهداری کنید تا به حفظ شکل و طول عمر پروتز کمک کند.
- به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید، دندانپزشک می تواند سلامت پروتز را بررسی کند و در صورت نیاز، پروتز را تنظیم یا تعویض کند.
همچنین پیشنهاد می کنیم نکات زیر را برای مراقبت از پروتزهای متحرک در نظر بگیرید:
- از خوردن غذاهای سفت یا چسبناک با پروتز خودداری کنید، این غذاها می توانند به پروتز آسیب برسانند.
- از جویدن آدامس با پروتز خودداری کنید، زیرا ممکن است باعث شل شدن پروتز بشود.
- از سیگار کشیدن با پروتز خودداری کنید، سیگار کشیدن باعث تغییر رنگ پروتز می شود.
با رعایت این نکات، می توانید از پروتزهای متحرک خود به طور صحیح مراقبت کنید و از آنها به مدت طولانی استفاده کنید.
اسکرول به بالا
×